čtvrtek 22. září 2011

A co bude I (září a říjen)

Na našem blogu jste si mohli přečíst (zatím skoro) o každém členovi organizačního týmu, takže už víte, kdo je kdo. Taky máte představu, jak jsme vznikli, co jsme dělali v průběhu září, ale poněkud zaostáváme v odtajňování toho, co bude dál. Jestli to je projekt o nás 7 a nikoho dalšího nechceme, nebo nabíráme jen vyvolené, nebo všechny a když už někoho nabereme, tak co s ním chceme provést.

Tak tedy: Na konci září se k vám dostanou letáky, které stručně napoví vše podstatné. Do rukou se vám na přelomu září a října dostanou taky přihlášky. Nad nimi se asi trochu pozastavíte, trochu zapotíte a budete si říkat, proč to mám celé psát a k čemu to je, a taky že je to možná dlouhé. Doufám, že to pro vás nebude tak hrozné, snad vás to i bude bavit a my se aspoň dozvíme, kdo jste, a budeme se podle toho snažit vše přizpůsobit a vybrat tu nejlepší skupinu z přihlášených.

Až vás nabereme, tak s vámi vyrazíme trochu mimo civilizaci na Vysočinu, abyste zbytečně nebyli rušeni městem, hospodami, facebookem atd. 
Tam vás budeme školit, dozvíte se, co je dítě. Máte asi pocit, že to víte, nebo jste ho už viděli, ale dozvíte se, co to dítě chce, co potřebuje, odkud jde, kam jde, co je dobře, co blbě, co se s tím dá dělat a s čím už se nic dělat nedá, a proč to tak je. Jinými slovy dozvíte se něco o vývojové psychologii, psychopatologii, psychodiagnostice, asi i psychoterapii (i když ne v pravém slova smyslu).
Dozvíte se taky, kde ty děti jsou, co tam dělají, proč tam jsou, odkud přišly a jak se odtamtud dostanou. Tedy povíme si spoustu (a přesto to bude stále jen stručný úvod) o systému ústavní péče a obecně náhradní rodinné péče, možnosti pěstounství, adopce. Nastíníme důvody umístění dětí do ústavů, řekneme si, jak to tam funguje a nabouráme pár bludů o tom, jak ty děti nikdo nechce atd.
Pak se dozvíte spoustu (doufám) také o sobě, proč chcete dělat, to co chcete, z čeho můžete mít strach, proč vás to téma zajímá, čím můžete pomoci a na co si dávat pozor. Abyste neublížili jak sobě, tak tomu komu chcete pomáhat. Z bodu „kdo jste“ se posuneme trochu dál směrem k tomu, s kým budete spolupracovat, na co tam jsou organizátoři, jak si můžete pomáhat vzájemně a k čemu je okolní skupina.
A samozřejmě zabrousíme také k tomu, jak vlastně funguje dobrovolnictví, jak funguje konkrétně Náhradní náruč. Kdo, kdy, s kým a kam pojede, co tam přesně bude dělat, co tam dělat nebude, kdo nikam nepojede, jak jinak můžete pomáhat a co můžete udělat pro náš projekt, pro sebe i pro děti v ústavech.
A nesmíme zapomenout na to, že se dozvíte něco o našich mecenáších, podporovatelích, nebo platformách, na kterých jsme vznikli. Tedy dozvíte se o tom, co je to program Mládež v akci, jak se ho můžete zúčastnit i vy, jak vytvořit vlastní projekt a že to vlastně není tak těžké. Řekneme si něco o České asociaci studentů psychologie, o dalších studentských asociacích a České národní agentuře Mládež.

Když jste to dočetli, tak jste myslím mohli nabýt dvou pocitů. Super, oni mi to všichni řeknou a já nemusím nic vědět. Nebo nuda, to zas bude jako ve škole, kdy si před nás někdo stoupne a bude nám něco rvát do hlavy. Takže oprava, neřekneme vám všechno, protože vy už toho spoustu víte, tak se budeme snažit se to z vás dostat, málokdy to bude jako ve škole, doufám. Už jen proto, že nemáme lavice a velmi rádi sedíme v kruhu. Ale většinu se dozvíte, až se všichni uvidíme. Těší se na vás celý tým Náhradní náruče.

Tomáš

Žádné komentáře:

Okomentovat