úterý 20. září 2011

Výjezd do Karlových Varů (7. - 11. 9. 2011)

Tento výjezd byl poněkud netradiční v mnoha směrech. Jednak byla naše skupinka  mnohem menší než obvykle - pouze 3 organizátoři. To znamenalo, že chyběly tradiční práce se skupinou, hromadné nákupy jídla a vaření ve velkém. Až se mi občas zastesklo po asociacích na téma "můj dnešní nejsilnější zážitek byl" apod. Ale není všem dnům konec, to je mi jasné. Dále pak byl denní program mnohem volnější než obvykle, ovšem pobyt  nebyl o nic méně intenzivní, jak jsem naivně čekala. Chvílemi jsem se cítila vyčerpanější než jindy, zvláště na herně s dětmi, kterých bylo zpravidla více než nás. Tzn. že na každého vycházely minimálně 2 (s trochou štěstí i 4). Další odlišností se stala celodenní práce s paní psycholožkou, která se mi jevila jako velice přínosná, až na závěrečné dolaďování detailů Tomovy diplomové práce. Nakonec jsme ho s Domi zanechaly jeho osudu a vydaly se radši za dětmi. Zvláště zajímavá nám připadala praktická ukázka vyšetření na 2 měsíčním miminku pomocí Gesellovy škály a také diskuze nad smyslem kojeneckých ústavů vůbec a jejich možnými alternativami.


S nejstaršími dětmi jsme mohli díky krásnému, ba přímo letnímu, počasí podniknout 2 výpravy. První k Vřídlu, kde se děti mohly těšit pohledu na vodu tryskající několik metrů do výše. I když se to na první pohled nezdálo, tak jsme pro ně připravili mnohem nevšednější zážitek v podobě nákupu oplatky v nedalekém stánku, kterou si samy zaplatily. Zpátky do domova jsme se svezli lanovkou, což se jim ohromně líbilo. Druhý výlet zahrnoval opět jízdu lanovkou, tentokrát však k minizoo. Nejvíce se asi líbil páv, u kterého i po opakovaném dotázání se: „Co je to?“ svorně odpovídaly: „Kykyrýýý!“ 

Také jsme měli možnost shlédnout v praxi fyzioterapeutickou práci i s těmi nejmenšími dětmi a na doporučení pak některé cviky sami provádět.
Po večerech jsme vytvářeli přihlášku do projektu, upravovali letáky a pracovali na dalších propagačních a organizačních věcech.
Po pobytu jen s dětmi se pro změnu velmi těším na nadcházející výběrový víkend s dobrovolníky.

Eva

Žádné komentáře:

Okomentovat