pátek 30. září 2011

Jihlava

Dne 19. 9. jsme navštívili Dětské centrum v Jihlavě. Ano to, které má nový rehabilitační pavilon :) Každopádně akce to byla úspěšná. Účastnil jsem se jí já, Sabi a Wyll. Byli jsme přijati místní psycholožkou Mgr. Orányovou, se kterou jsme diskutovali o možnostech dobrovolnické činnosti právě v tomto centru, posléze se k nám připojila i paní ředitelka. V jednání o spolupráci nadále pokračujeme.
Zařízení velmi důkladně pečuje o svěřené děti po všech stránkách, které je schopné zajistit, tedy po lékařské, psychologické, fyzioterapeutické i ošetřovatelské. Sociální pracovnice se pak snaží, aby děti byly co nejdříve umístěny tam, kde nebude tolik odborníků, ale zato více citu od vlastních, pěstounských, nebo adoptivních rodičů.
Centrum je obecně velmi hezky vybaveno. Snaží se tak děti dostatečně podnětově stimulovat k vývoji, který je sledován celým personálem a posuzován pak místní psycholožkou.
Po zkušenostech z jiných ústavů nás tady vlastně nic zásadně nepřekvapilo. To, že instituce pro nejmenší nejsou temné domy s bílými stěnami a že to není ani zařízení ideální. Ale prostě něco mezi tím. Barevné stěny, herny, hodné sestry, kvalifikovaný personál, ale pochopitelně stále něco chybí. Něco, co nedokáže zajistit žádná instituce, ani dobrovolníci. 

Tomáš

Žádné komentáře:

Okomentovat